Az anyakönyvvezető az elhalt személy átadott személyazonosító igazolványát és a személyi azonosítóját és lakcímét igazoló hatósági igazolványát átlyukasztással – a könyv formátumú személyazonosító igazolvány esetén az adatoldalakon elhelyezett érvénytelen bélyegzőlenyomattal – érvényteleníti. Hamis vagy meghamisított okmányt visszaadni nem lehet. Az anyakönyvvezető az általa érvénytelenített okmányokat erre irányuló kérelem esetén visszaadja az elhalt személy hozzátartozójának. Az anyakönyvvezető az általa érvénytelenített okmányok okmányazonosítóját, a vissza nem igényelt érvénytelenített okmányokat, valamint a további személyazonosság igazolására alkalmas okmányokat soron kívül, de legkésőbb 3 napon belül továbbítja a haláleset helye szerint illetékes járási hivatalnak.

Ki jogosult az eljárásra?
A haláleset bejelentésekor az elhunyt személy hozzátartozója személyesen jár el és a bejelentéskor az anyakönyvvezető részére át kell adni az elhalt magyar állampolgár személyazonosítására alkalmas okmányát, lakcímkártyáját, amely okmányok az anyakönyvvezető által bevonásra kell, hogy kerüljenek.

Milyen adatokat kell megadni?
Amennyiben nem az elhalt hozzátartozója jár el a haláleset anyakönyvezése során, hanem az ügyei intézésére egy harmadik személyt, vagy egy temetkezési vállalatot bíz meg csatolni kell a képviseleti jogosultságot igazoló okiratot, valamint a hozzátartozó okmányokra vonatkozó nyilatkozatát. Amennyiben az elhalt hozzátartozója írásban úgy rendelkezik, hogy az érvénytelenített okmányokat visszakéri, meghatalmazott részére az anyakönyvvezető által érvénytelenített személyazonosító igazolvány, illetve lakcímkártya átadható.

Milyen iratok szükségesek?
Amennyiben nem az elhalt hozzátartozója jár el a haláleset anyakönyvezése során, hanem az ügyei intézésére egy harmadik személyt, vagy egy temetkezési vállalatot bíz meg csatolni kell a képviseleti jogosultságot igazoló okiratot, valamint a hozzátartozó okmányokra vonatkozó nyilatkozatát.

Ezen okmányok beszerzésében és az egész ügymenet lebonyolításában vállalkozásunk segítséget nyújt

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .